See also:











China wholesale online through DHgate.com


Finn autentiske matoppskrifter fra hele verden på Verdensmat.no:
Gazpacho Børek Kartoffelsalat Taboulé Gulasj Albóndigas Cevapi Rougaille Japrak sarma Zwiebelbrot Klopse Giouvetsi Paella Pljeskavica Pica pau Pulpo a la gallega Flammkuchen Langosj Tapenade Chatsjapuri Pasulj Lassi Kartoffelpuffer Tortilla Raznjici Knödel Lentejas Bœuf bourguignon Korianderchutney Brenneslesuppe Proia Sæbsi kavurma Sardinske calamares


Autentiske matoppskrifter fra hele verden finner du på Verdensmat.no:
Réunion Portugal Aserbajdsjan Serbia Tyskland Seychellene Bosnia Spania Libanon Belgia India Kroatia Hellas Italia Ungarn Komorene Georgia Mauritius Østerrike Romania Frankrike


Spanske El País: "Høyreekstreme rasister nærmer seg makten i Norge"
© Faksimile/Kureren
Innenriks | Spania

El País: Derfor kaller vi FrP rasister og høyreekstreme

El País-journalist Thiago Ferrer Morini

© Thiago Ferrer Morini/Kureren
Kureren, 13. september 2013
- I spanske medier kalles FrP jevnlig høyreekstremt, rasistisk, ultranasjonalistisk og anti-islamsk, i tillegg til at partiet kobles opp mot Breivik. Spanias største avis, El País, forklarer til Kureren hvorfor de vil fastholde denne karakteristikken.

Journalist Thiago Ferrer Morini titulerte at "høyreekstreme rasister nærmer seg makten i Norge" i en svært mye lest artikkel i kvalitetsavisen El Pais. Artikkelen advarer om at "den populistiske grupperingen på den ekstreme høyresiden", altså Fremskrittspartiet, nå forhandler om regjeringsmakt i Norge.

Til Kureren.no forklarer Ferrer Morini at "sett fra Spania, er det klart at holdningene til FrP går langt lengre til høyre enn et konservativt parti. Og i et historisk perspektiv våger FrP å bryte med meninger om velferdsstaten som det har vært generell enighet om siden krigen. Når FrP gjør dette, er det klart at partiet isolerer seg og er et ekstremt høyreparti," mener El País-journalisten.

På spørsmål fra Kureren om det er legitimt å kalle FrP et "rasistisk" parti, forklarer journalisten at det var en debatt i utenriksredaksjonen i El País om nettopp denne ordbruken. "Men til syvende og sist tok vi innover oss FrPs holdninger til innvandring," sier Ferrer Morini.

"Når man leser budskapet til FrP, forstår man at partiet verken ønsker at innvandrerne blir del av det norske samfunnet, eller at de får nyte godt av de rettighetene resten av nordmennene får ta del i. Og FrP fornekter det som det norske samfunnet er avhengig av; nemlig innvandringen. Slike holdninger kan man bare ha dersom man er rasist," konkluderer El País-journalisten, med referanse til redaksjonsdebatten.

På spørsmål om hvorfor det er nødvendig å sette FrP i forbindelse med Breivik, understreker Ferrer Morini at El País ikke har gjort noe større nummer ut av dette, i motsetning til mange andre aviser, og at det blir eksplisitt nevnt at FrP har tatt avstand fra Breivik etter 22. juli.

Når Kureren.no spør Ferrer Morini om det kunne vært mulig for et parti som FrP å komme i regjering i Spania, bryter den erfarne journalisten ut i latter. "Uff, nei takk," utbryter han, før han går over til å beklage at det regjerende konservative partiet PP allerede har begynt å utøve det han kaller "FrP-politikk" på flere områder. "I mange spanske delstater blir innvandrere nå nektet helsetjenester eller andre rettigheter," sier Ferrer Morini.

På spørsmål om en FrP-regjeringsdeltakelse kan skade Norges omdømme i utlandet, viser den spanske journalisten at han har god greie på norsk politikk: "Det er ikke første gang at FrP støtter en norsk regjering. Det skjedde også da partiet støttet forslag fra regjeringen Bondevik. Og vi har allerede sett det samme i Danmark," forklarer han.

"Men dersom FrP nå for første gang går inn i en norsk regjering, så er dette svært bekymringsfullt for Norges omdømme i utlandet," understreker Ferrer Morini, som tviler på at Høyre og sentrumspartiene vil klare "å temme" F

Også hos konkurrenten El Mundo kalles FrP "høyreekstremt"

© Faksimile/Kureren
rP i regjering.

Ferrer Morini sier at han også har bitt seg merke i at den norske politiske debatten skyr unna fra å ta opp de vanskeligste temaene. Han lar seg overraske av at Høyre-leder Erna Solberg mener at uttalelser om at FrP er "høyrepopulistisk" er en "fornærmelse" og i dag krevde en unnskyldning fra Heikki Holmås. "Dere trenger en bedre og bredere politisk debatt i Norge," konkluderer El País-journalisten.

Jevnt over svært negative karakteristikker
El País har langt fra de groveste beskrivelsene av FrP blant de spanske mediene. Alle de viktigste mediene i Spania har kommet med heftige karakteristikker av partiet i løpet av den siste uken, samt uttrykt sjokk over at et slikt parti nå trolig får regjeringsmakt i Norge. Valgdekningen i spanske medier har stort sett dreid seg om FrP, "der Breivik var medlem".

Den statlige spanske kringkasteren RTVE oppsummerer dekningen av det norske valgresultatet slik: "Pakt med de høyreekstreme." Den nasjonale radio- og tv-kanalen slår fast at Erna Solberg nå må ta "Fremskrittspartiet (det ekstreme høyre)" ombord i regjeringen.

Den seriøse storavisen El Mundo, som er lett konservativ, slår allerede i tittelen fast at "høyreekstreme" nå for første gang vil komme i regjering i Norge. Avisens Oslo-utsendte, María Fluxá, beskriver FrPs "anti-islamske retorikk" og minner om partiets advarsler mot "snikislamisering". Men ifølge Fluxá, som blant annet har intervjuet Kristin Clemet og prøver å gjøre en nøktern analyse, er "populistiske" FrP noe "mer moderat enn andre høyreekstreme partier i Europa."

Den svært konservative avisen ABC, som nærmest er et partiorgan for det regjerende PP i Spania, er enda klarere i sin beskrivelse av FrP. Avisen advarer mot at "det ultranasjonalistiske og rasistiske høyrepartiet for første gang kan bli med i en regjering, noe som vil være historisk i Skandinavia."

Også i mindre aviser og i regionale media blir det norske valget nevnt og drøftet, gjennomgående med et negativt fokus og alltid med karakteristikker av FrP. Josep Coll, den Oslo-utsendte for Catalonias viktigste avis, La Vanguardia, beskriver FrP som et parti "med rasistiske tendenser" og "på den ekstreme høyresiden".

Også El Correo, den viktigste avisen i Baskerland nord i Spania, går hardt ut mot FrP og fastslår at "Norge vil få ekstremister i regjering". Avisens Oslo-utsendte fastslår to ganger at det "klart høyreekstreme" partiet var terroristen Breiviks gamle politiske hjemsted.

Ferrer Morini bekrefter at spanske aviser vil fortsette med denne måten å beskrive FrP på, noe avisen El País har et avklart og gjennomdiskutert forhold til. Ordbruken er ikke en glipp. Og dersom FrP kommer i regjering, vil disse karakteristikkene fortsette og gjøre skade på Norges omdømme i utlandet, bekrefter journalisten i Spanias ledende avis.



    Utskriftsversjon

På forsiden nå


Cuba
"Siste reisesjanse til Cuba før amerikanerne kommer"

Kureren - Nå, like før McDonalds og Coca Cola installerer seg på Cuba, boomer turismen til øya som aldri før. Etter at Washington og Havanna varslet en normalisering av forholdet har øya blitt populært blant turistene. Mange ser det som "siste sjanse" før globaliseringen tar også Cuba.

Libanon
Beirut, reisemålet som nekter å forsvinne

Kureren - Midtøsten er nok en gang på randen av kollaps. Hundretusener av syriske flyktninger har strømmet til Libanon, og i den vakre Bekaadalen prøver IS-terrorister å etablere seg fra sine baser i Syria. Likevel blomstrer den evige turistbyen Beirut opp, atter en gang.

Innenriks | Verden
Norsk pass er visumfri døråpner til 141 land

Kureren - Det røde, norske passet er et "power passport", ifølge det nye nettstedet "Passport Index". Det rangerer på sjette plass over de beste døråpnerne til enkel reising. Men rødfargen er lite original.

Spania
Pompidou-senter gjør kunstby av strandbyen Málaga

Kureren - Den spanske strandbyen Málaga ved Costa del Sol lukter ikke lenge bare solkrem, men også oljemaling. Bare de siste ukene har to store museer - det franske Pompidou-senteret og det russiske St. Petersburg-museet - åpnet filialer i Málaga, som fra før hadde 26 museer.

Sør-Korea
Sør-Korea lokker med ville matopplevelser

Kureren - Det er ikke mange land som markedsfører seg med stekte biller og levende blekksprut som menyforslag til undrende vestlige (og østlige) turister. Sør-Korea har imidlertid kultur for å være humørfylt og uskvetten i matveien.



Nyheter | Arkiv | Om Kureren | Annonsér | Skriv bidrag | Kontakt 

Kureren er en uavhengig nettavis som opererer i henhold til Redaktørplakaten, Vær Varsom-plakaten og Tekstreklame-plakaten.
Ansvarlig redaktør: Rainer Chr Hennig. Utgiver: Mediehuset afrol News. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet © Kureren.

    Tips og andre henvendelser: post@kureren.no